Hyppytekniikka ja koiran fyysisen kehittämisen perusta

Valmistuin lokakuussa hyppytekniikkakouluttajaksi Vappu Alatalon järjestämältä kurssikokonaisuudelta. Kurssi ei pelkästään taustoittanut aiheen teoriaa ja käytäntöjä, vaan antoi valtavan hienon yleiskäsityksen ja ymmärryksen koiran liikkumisesta ja kehonkäytöstä.
Kurssilla minulla oli projektikoirana oma kisakaverini Björn ja ihan huikein konkreettistus hyppytekniikan treenaamisen ja koiran fysiikan kehittämisen hyödyistä tuli sen huomaamisessa, mitä tälle koiralle kurssin aikana tapahtui! 


Oheiselle videolle laitoin kurssin ensimmäisen videon ja nyt kurssin jälkeen kuvatun pätkän perussarjaharjoituksesta.
Ensinnäkin koiran turvallisuuden ja rasitusvammojen ehkäisyn kannalta koiran kropankäyttö on nyt paljon taloudellisempaa ja rennompaa. Jos tämä ei vielä motivoi, niin katso myös aikaeroa, joka tässä lyhyessä harjoituksessa syntyy ensimmäisen ja viimeisen riman välille!
https://youtu.be/8aTARyK0EbE

Ja mitä tämä tarkoitti käytännössä? Kymmeniä tunteja hallilla estesarjoja rakentaen ja toistaen? Ei todellakaan. Vaikka hyppysarjoja silloin tällöin teinkin, niin suurin osa kehityksestä aikaan saatiin tekemällä kotona yksinkertaisia kehonkäytön harjoituksia. Niiden avulla koira oppi löytämään uusia liikeratoja ja soveltamaan niitä niin hyppysarjoilla kuin rataharjoittelussakin.

Ja oliko kyseessä hyppyongelmainen koira? Ei. Björn hyvin harvoin pudotteli rimoja ja ratanopeudeltaan pärjäsi kolmosluokassakin ihan hyvin. Se oli luonnnostaan oppinut liikkumaan tietyllä tavalla, ja harva koira itsestään löytää optimaaliset liikeradat, jos se vain päästetään hyppyesteitä tekemään (ja vaikka aloitettaisiinkin matalilla rimakorkeuksilla). Minusta itsestänikään ei tulisi olympiatason aitajuoksijaa sillä, että minut heitettäisiin aitomaan esteitä radalle ilman minkään tason ohjausta lajin tekniseen suorittamiseen.

Ennen kurssia en itse kokenut Björnillä olevan sen kummempia haasteita hyppäämisessä tai liikkumisessa, mitä nyt se usein oli etuosastaan jumissa (koska epäoptimaalisesti repi vauhtia etuosallaan). Kurssilla opin näkemään koiran liikkumisen kokonaisuutta ja yksityiskohtia katsomalla paljon erilaisia koiria niin livenä kuin videoilla, ja se oli varmasti kurssin suurinta antia. Toivottavasti tällainen vertailuvideo antaa jotain hahmotusta siitä, miten eri tavalla samakin koira voi siis liikkua!

Ja jos ei siinä vielä kaikki, niin hyppytekniikkaharjoitukset auttavat myös huomaamaan mahdolliset orastavat ongelmat, koska pienetkin kivut tai tiukkuudet usein näyttäytyvät helpommin hyppysarjoilla kuin muussa liikkeessä.

Nyt siis esteklinikalla tai muiden harjoitusten, esimerkiksi ratatreenin, yhteydessä on mahdollista harjoitella myös hyppyesteen turvallista, taloudellista ja tehokasta suorittamista! Hyppytekniikka on siitä kivaa, että sen harjoittelun voi aloittaa jo pennun tai nuoren koiran kanssa, toki huomioiden koiran iän ja kehitysvaiheen.

Ajantasainen lista ja tarkemmat tiedot Suomen kaikista hyppytekniikkakouluttajista löytyvät Vapun sivustolta:
http://hyppyjumppa.com/kouluttajat/
Iso suositus Movewell:in nettijumppakursseille, joista saat hyvät lähtökohdat koiran nopeuden ja hyppytekniikan kehittämiseen:
https://www.movewell.fi/jumppakurssit